ISTORICUL, DEZORDINEA ȘI... SUFERINȚELE

Distribuie pe:

* “Noi suntem o lume a răsăritului. Că e bine, că e rău, așa ne-a așezat Dumnezeu și mentalul nostru este un mental răsăritean. Răsăritul Europei, din care facem și noi parte, răsăritul acesta este prea puțin iubitor de democrație. Este foarte iubitor de autocrație, spre deosebire de cealaltă lume occidentală. România nu poate fi cuprinsă în zona Europei Centrale, în Europa lui Kafka, a lui Musil, a lui Brod, a lui Kundera. Aia este o altă lume, este lumea austocrației, o lume de alte tradiții, cu care noi nu avem nimic, lumea protestantă și lumea catolică, extrem de respectabile, dătătoare de măsură pentru Europa Occidentală și pentru periferia ei creatoare, care este Europa Centrală. Viitorul nostru nu poate fi altul decât al locului unde ne aflăm, în Europa de Sud-Est, în Europa Orientală, în relații excelente cu cealaltă Europă, cu care întâmplător, instituțional ne învecinăm, și e bine lucrul acesta.

Răzvan E. Theodorescu (1939-), doctor în istorie, politician, membru titular al Academiei Române, senator în Parlamentul României și profesor universitar român, ministru al culturii.

***

*. “Dezordinea lumii a pătruns în creație datorită libertății omului de a alege. Din moment ce această dezordine a intrat în creație, ea se amplifică mereu de la o generație la alta, așa cum se amplifică o sămânță parazitară pe trunchiul unui arbore, hrănindu-se cu seva rădăcinilor sale, fără să mai știe care este izvorul originar al acestei seve și care este scopul sau ținta sa finală. Sămânța dezordinii va crește și se va amplifica mai întâi în ființa omului și apoi va întrena întreaga creație”.

Preot dr. Gheorghe Popa (1956 - ), Doctor în Teologie al Facultății de teologie “Dumitru Stăniloaie” din Iași și prodecan al acestei facultăți. A ocupat mai multe funcții: Fondator al publicației religioase “Candela”-Câmpulung Moldovenesc, redactor la revista “Teologie și viață” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, director general al postului radio “Trinitas”, membru în Adunarea Eparhială Iași, Secretar științific, decan al Facultății de Teologie Iași, Director al Școlii doctorale, Director al Centrului de Cercetare interdisciplinară avansată-Religie-Știință, membru al Senatului, membru în diferite comisii, și președinte al acestora. A manifestat și o activitate extra-didactică, fiind premiat pentru toată activitatea cu diferite premii, distincții, medalii, printre care și “Crucea Moldavă” oferită de Patriarhul României Daniel.

***

* “Știm foarte bine că uneltele, sculele care ne sunt atât de necesare în munca de fiecare zi, ies în urma a mai multor lovituri, ies dintr-un fel de suferință. Câte lovituri nu ia fierul sau lemnul până ce ies din ele statui, sau tot felul de materiale de construcție; Cu cât un obiect este mai valoros, cu atât primește mai multe lovituri. Pe calea aceasta sunt și creștinii adevărați. Creștinii cei vii și adevărați ies și ei din lovituri, ies din focul și cuptorul suferințelor. Toți creștinii adevărați trec prin “lovituri” și “suferințe” ca să devină uneltele Domnului. Vasele cele alese ale Domnului de regulă ies din focul suferințelor”.

“Încercările vieții, greutățile vieții, bolile, lipsurile, umilirile, noi creștinii trebuie să le luăm ca niște medicamente date de Dumnezeu, pe calea mântuirii noastre”.

P.S. Ioan cap. 15, vers. 7, 9: “Dacă rămâneți în Mine și cuvintele Mele rămân în voi, cereți ceea ce voiți și se va da vouă. Precum m-a iubit pe Mine Tatăl așa v-am iubit și Eu pe voi, rămâneți întru iubirea mea “.

Cu dragoste creștină,

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu