Cum închidem balanța în 2022

Distribuie pe:

Fiecare dintre noi, printre pregătiri și muncă, începem să derulăm parcursul anului. Unde eram când a început, unde suntem astăzi și cum s-a derulat timpul între cele două momente.

Am început anul cu speranța că pandemia este ca și depășită, având planuri mari să compensăm pentru toate câte ne-au lipsit în precedenții doi ani. În sfârșit puteam să ne reîntoarcem la prosperitate, nu doar supraviețuire. Știam că va fi greu, că vor fi corecții și reinventări de gestionat. Însă totul părea posibil.

Până să ne dezmeticim a început războiul de la graniță și circumstanțele s-au resetat încă o dată. O realitate diferită, noi provocări și presiuni de tot felul, temeri și multe necunoscute ne-au invadat spațiul. Și o nouă listă care se adăuga provocărilor complexe deja existente și încă nerezolvate.

Îmi rămân în memorie imaginile cu românii care s-au mobilizat exemplar pentru ajutorarea refugiaților. După doi ani în care societatea se rupsese în două, aveam acum o cauză comună care ne unise dincolo de diferențele inerente. Sunt imagini care au impresionat o lume întreagă. Și sunt imagini care ne dau speranță că avem în noi puterea și resursele interioare necesare pentru a construi cu mâinile noastre țara pe care ne-o dorim.

Finalul de an ne găsește într-o situație economică precară, însă totuși în siguranță. Venituri slăbite de inflație, creșteri de prețuri în valuri, incertitudine fiscală și nepermis de multă vulnerabilitate energetică. Foarte multe semne de întrebare pentru anul ce urmează. Și multă apăsare sufletească pentru întrebări fără răspuns. Oare cât va mai dura distrugerea de vieți și a unei țări din punct de vedere fizic? Și pentru ce? Mă refer, evident, la Ucraina.

Și totuși, 2022 ne-a adus câteva lecții importante pe care ar fi bine să le învățăm. Deși nu este prima oară când le vedem, în contextul acestui an, importanța lor a devenit mult mai evidentă. Și ar fi benefic să le punem în aplicare fără să așteptăm o nouă criză pentru a le înțelege și a pune în practică.

Este important să fim autonomi. Adică să avem soluții interne pentru domenii strategice precum energie, petrol și gaze, agricultură, industrie alimentară și alte câteva sectoare de bază pentru economie. Sunt domenii în care avem de investit masiv pentru a ne acoperi nevoile interne în mod independent și competitiv. Ne-ar ajuta să identificăm punctele noastre forte și să le dezvoltăm la nivel performant pentru a ne asigura că țara noastră are un viitor asigurat pentru următoarele generații.

Este la fel de important să avem relații strategice solide cu partenerii din Uniunea Europeană și NATO. Însă ar fi benefic să schimbăm tonul acestora. De la proaspăt incluși și mereu cu temele parțial făcute ar fi benefic să devenim o țară puternică, având un corp diplomatic profesionist și reprezentați competenți. Deci să fim un aliat solid și un egal la masa tratativelor. Întârzierea aderării la spațiul Schengen sau ridicarea vizelor pentru SUA sunt mesaje greu de acceptat pentru un aliat de nădejde.

Sunt inacceptabil de multe oportunități pierdute din cauza lipsei de infrastructură, excesului de birocrație, instabilității fiscale și legislative. Ține de noi să remediem aceste pietre de moară care continuă să ne tragă în jos. Și ar fi benefic să schimbăm dinamica toxică dintre stat și privat. Jucând din tabere averse și de pe poziții dominate de neîncredere și neînțelegere, noi toți avem de pierdut.

În mediul de afaceri avem de schimbat multe mentalități. A trecut de mult timp vremea speculei de-un fel sau altul. Să tranzităm către o economie bazată pe viziune, misiune și obiective care iau în calcul impactul asupra comunităților din care facem parte.

Iar la nivel personal să ne revizuim prioritățile și valorile pentru că acestea construiesc, fie că vrem sau nu, realitatea de mâine. Inerția nu va crea un viitor mai bun. Dimpotrivă, lucrurile degenerează în mod natural. Fiecare dintre noi are un rol important de jucat în familia, cercul de prieteni și comunitățile din care facem parte.

Avem șansa de a ne asuma idealuri curajoase și a construi cu mâinile noastre viața pe care toți spunem că ne-o dorim. Pentru că, nu-i așa, anul care s-a dus nu s-ar mai întoarce. Iar clepsidra timpului nostru, atat cât mai este, își derulează curgerea în continuare.

Să fiți sănătoși și bucuroși! Indiferent cum sunt vremurile, acestea două sunt atuuri importante cu care putem trece peste orice. Toate cele bune!

Adrian Vascu

Lasă un comentariu