După certificarea europeană, telemeaua de Ibănești așteaptă certificarea mondială

Distribuie pe:

Telemeaua de Ibănești, făcută după o rețetă străveche de pe Valea Gurghiului, urmează să fie certificată la nivel mondial după ce, în anul 2016, a fost primul produs lactat din România protejat la nivel european, fiind înregistrat în Registrul Denumirilor de Origine Protejate și al Indicațiilor Geografice Protejate.

“Urmează să ne certificăm la nivel mondial cu telemeaua de Ibănești. Așteptăm să vină cei de la Comisia Mondială, din Canada, împreună cu DG AGRI și DG SANTE, care să reactualizeze caietul de sarcini cu realitatea din teren. Și ne dorim ca pe viitor, în decursul lunii august-septembrie, să fim certificați mondial cu Telemeaua de Ibănești. Nu mai există nicio certificare la nivel mondial din România, acum încep produsele europene să se certifice, e o legislație nouă și la nivel mondial. Ce anume îl face atât de special? Calitatea, laptele, materia primă obținută din cele trei comune Ibănești, Hodac și Gurghiu, care au o floră spontană deosebită”, a declarat presei, joi, reprezentantul firmei producătoare, Nicu Bumb.

Potrivit lui Nicu Bumb, telemeaua de Ibănești se va fabrica tot timpul cu lapte provenit din cele trei comune - Ibănești, Hodac și Gurghiu - și va avea la bază un ingredient special, o saramură care se regăsește în stare naturală doar în acea zonă.

“Pe lângă lapte, mai există și tradiția din zonă, oamenii din zonă făceau brânză iarna (când tăiau și porcul), făceau și o brânză, iar carnea de porc și brânza respectivă o puneau în recipiente care le țineau până vara. Erau conservate cu saramură dintr-un sat din comuna Gurghiu, satul Orșova, unde noi am concesionat această fântână (cu apă sărată, n.r.), am îngrădit-o. De acolo am tras o conductă de vreo 400 de metri într-un bazin de 12.000 de litri de unde fiecare producător din zonă poate să se servească dacă vrea să își facă brânză, telemea, să pună carnea la conservare în condiții optime și de igienă. Și prin diferite analize de laborator la Comisia Europeană, când am început caietul de sarcini, am depistat ce nu știam noi, că această saramură are o cantitate de calciu și magneziu mai mare, care are o amprentă importantă în produsul finit”, a precizat Nicu Bumb.

Telemeaua de Ibănești este făcută după o rețetă moștenită din cele mai vechi timpuri de localnicii de pe Valea Gurghiului, din lapte de vacă, cu saramură de la Orșova. (Agerpres)

Lasă un comentariu