Noul ministru de externe, Luminița Odobescu, născută în Deda, iubitoare de tradiții și obiceiuri românești

Distribuie pe:

Noul ministru de externe al României, Luminița Odobescu, este originară din județul nostru, mai exact din comuna Deda. Născută Pârlea, Luminița este îndrăgostită de meleagurile natale. Și când reprezenta România la Bruxelles obișnuia, ori de câte ori avea ocazia, să vină acasă de sărbători pe care le petrecea alături de mama ei, Valeria, de rude și de prieteni. De asemenea, copiii acesteia își petrec vacanțele în Deda, la bunica lor. Sora actualului ministrului de externe administrează o pagină de Facebook dedicată comunei Deda și intitulată “Deda de altădată”, promovând astfel valorile acestei zone deosebite a județului nostru. Ieri, pagina de facebook a mamei sale a fost “asaltată” de mesaje de felicitare și de încurajare.

Locuitorii din Deda, comuna natală a ministrului, sunt mândri că Luminița Odobescu va reprezenta de acum încolo România. Ei spun că au deja o garanție că noul ministru va reprezenta cu onoare țara noastră, din această funcție înaltă, cunoscând-o ca fiind mare iubitoare de tradiții și obiceiuri populare, dar și ca fiind un mare patriot, dar cunoscând și educația primită acasă alături de sora ei. “Suntem mândri pentru că o fiică a comunei noastre a ajuns într-o funcție atât de importantă din care va reprezenta România. Mama ei este și acum un membru foarte activ al comunității noastre, deși este în pensie de ani buni. Cunosc educația exclenetă pe care doamna ministru și sora ei au primit-o acasă. Ea (ministrul de externe - n.r.) a terminat liceul și studiile superioare cu nota 10. La fel și sora dumneaei. A ajuns în aceste funcții pentru că este foarte bine pregătită și a dovedit că este un profesionist desăvârșit în funcțiile deținute până acum. Suntem convinși că va reprezenta interesele țării noastre ca un patriot adevărat, cu demnitate și profesionalism”, a declarat, ieri, pentru “Cuvântul liber”, Cadar Lucreția, primarul comunei Deda. (D.B.)

Dragoș Bardoși

(Sursa foto: Luminita Odobescu/facebook)

Mai jos vă prezentăm CV ul noului ministru de externe. Sursa pagina oficială a Președenției României

Luminița-Teodora Odobescu - Consilier Prezidențial - Departamentul Afaceri Europene

Luminița-Teodora Odobescu (n. 1969, la Reghin, județul Mureș) este doctor în relații economice internaționale a Academiei de Studii Economice, București, titlu obținut în anul 2003. A absolvit, în 1992, Facultatea de Comerț din cadrul Academiei de Studii Economice din București.

Diplomat de carieră, a fost, în perioada septembrie 2015 - noiembrie 2021, Reprezentantul Permanent al României la Uniunea Europeană, gestionând cu succes, în această calitate, prima Președinție a țării noastre la Consiliul UE (semestrul I 2019).

Luminița Odobescu a exercitat funcția de Consilier de stat pentru afaceri europene și politică externă în cadrul Cancelariei Primului Ministru (8 noiembrie 2012 - 1 august 2015). În decembrie 2014 i-a fost acordat gradul diplomatic de ambasador. A fost secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (februarie-noiembrie 2012), iar între iunie 2008 și februarie 2012 a îndeplinit funcția de director general al Departamentului Uniunea Europeană din Ministerul Afacerilor Externe, fiind responsabilă cu gestionarea ansamblului problematicii UE și a dialogului politic bilateral cu statele membre sau în curs de aderare la UE, AELS și Turcia.

În perioada 2002-2007 a deținut diverse poziții în cadrul Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană de la Bruxelles, gestionând o serie de capitole în cadrul negocierilor de aderare a României la UE (energie, uniune economică și monetară, taxare, comerț etc.). De asemenea, a fost responsabilă de gestionarea relațiilor comerciale dintre România și UE și a măsurilor de apărare comercială.

După semnarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, Luminița Odobescu a asigurat coordonarea și pregătirea reuniunilor Comitetului Reprezentanților Permanenți Adjuncți (COREPER I), participând, în paralel, la o serie de grupuri de lucru ale Consiliului și Comisiei Europene.

În perioada 1999-2002 a fost șef de serviciu în cadrul Departamentului de Comerț Exterior, având responsabilități legate de gestionarea relațiilor comerciale între România și Comunitățile Europene, în cadrul Acordului European de Asociere. Între 1995 și 1999 a ocupat diverse poziții în cadrul serviciului Uniunea Europeană din acest Departament.

Luminița Odobescu a făcut parte din echipa primilor stagiari români la Comisia Europeană (Bruxelles) și a fost, de asemenea, stagiar la Organizația Mondială a Comerțului (Geneva, Confederația Elvețiană). A absolvit un curs privind problematica UE la Colegiul Europei de la Bruges (Regatul Belgiei).

În 2007 a fost decorată cu Ordinul “Meritul Diplomatic” în grad de ofițer pentru contribuția adusă la procesul de aderare a României la Uniunea Europeană. În 2015 a fost decorată cu Ordinul național al Legiunii de Onoare a Franței, în grad de Cavaler.

Totodată, în noiembrie 2019, pentru contribuția la succesul primei Președinții a României la Consiliul UE, a fost decorată cu Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler.

Luminița Odobescu a fost numită Consilier Prezidențial la data de 30 noiembrie 2021.

Lasă un comentariu