Din 20 august, minorii care au împlinit 16 ani pot călători în străinătate neînsoțiți

Distribuie pe:

Începând cu data de 20 august 2023, intră în vigoare Legea nr. 247/2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 673, din 21 iulie a.c., conform căreia copiii care au împlinit vârsta de 16 ani vor putea călători în străinătate neînsoțiți de un adult. Astfel, prin noul act normativ, se reduce vârsta de la care copiii pot circula peste granițe neînsoțiți de la 18 ani la 16 ani.

Până acum, Legea 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate stabilea că cetățenii români minori pot călători în străinătate numai însoțiți și cu acordul părinților ori al reprezentanților legali.

Și noua lege prevede că minorii cu vârsta între 16 și 18 ani pot ieși din țară neînsoțiți numai cu acordul părinților ori al reprezentanților legali. Acest acord se poate demonstra cu ajutorul unei declarații notariale. Astfel, polițiștii de frontieră permit ieșirea din România în baza unui document de călătorie individual sau al unei cărți de identitate și în baza unei declarații notariale a ambilor părinți sau a unuia dintre părinți. Totodată, trebuie detaliate și motivele pentru care copiii care au împlinit 16 ani pot călători neînsoțiți.

“Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani, titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărți de identitate, cărți de identitate simple sau cărți electronice de identitate, care urmează să se deplaseze în străinătate în vizită la rude sau pentru studii, pentru a participa la concursuri oficiale ori pentru a urma un tratament medical fără de care viața ori sănătatea îi este pusă în pericol și prezintă acte doveditoare în acest sens, poate călători în străinătate neînsoțit de o persoană fizică majoră, dacă prezintă organelor poliției de frontieră o declarație autentificată a ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat minorul ori la care i s-a stabilit domiciliul prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau acord notarial, după caz, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor în statul sau statele de destinație, la perioada în care urmează să se desfășoare călătoria, precum și la scopul călătoriei”, prevede noua lege. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu