Dimitrie Cantemir, sărbătorit în Suedia, la 350 de ani de la naștere

Distribuie pe:

Luni, 21 august 2023, la sediul Institutului Cultural Român din Stockholm va avea loc dezbaterea Dimitrie Cantemir - un prinț român în Epoca Luminilor, susținută în limba engleză, de istoricul Ștefan Lemny, fost responsabil al colecțiilor de istorie la Biblioteca Națională a Franței, și de Anna Svenbro, șefa Bibliotecii Nordice din cadrul Bibliotecii Sainte-Genevieve din Paris.

Invitații vor vorbi despre moștenirea culturală și istorică lăsată de Dimitrie Cantemir în spațiul european și despre aspecte inedite ale ecoului cărturarului în mărturii culturale și literare suedeze.

Evenimentul este organizat sub egida Anului Cantemir (2023) - 350 de ani de la nașterea și 300 de ani de la moartea marelui cărturar român.

Dimitrie Cantemir (1673-1723) reprezintă o personalitate majoră a culturii naționale, fiind primul orientalist din spațiul românesc și domnitor efemer al Moldovei (martie-aprilie 1693 și 1710-1711). Este primul cărturar român care s-a bucurat de prestigiu european, afirmându-se în cele mai variate domenii științifice, literare și artistice. Printre operele sale: “Divanul sau gâlceava Înțeleptului cu Lumea sau giudețul Sufletului cu Trupul”, 1697-1698; “Descriptio Moldaviae” (Descrierea Moldovei), 1714-1717, “Hronicul Vechimii romano-moldo-vlahilor”, 1717-1722 și “Istoria creșterii și descreșterii Imperiului Otoman”, 1716, tradusă, încă din secolul al XVIII-lea, din latină în engleză, franceză și germană. În 1705 a terminat “Istoria ieroglifică sau lupta dintre inorog și corb”, cea mai importantă operă literară a sa și prima creație în proză, de mari proporții din literatura noastră. Un interes nou suscită astăzi și compozițiile sale muzicale. (sursa și foto - icr.ro)

Lasă un comentariu