Primarul Emil Dandea, comemorat de liberalii mureșeni

Distribuie pe:

Unul dintre primarii care au contribuit decisiv la modernizarea municipiului Târgu Mureș, Emil Aurel Dandea (n. 1893 - d. 1969), cel care a deținut două mandate în perioadele 1922-1926 și 1934-1937, a fost comemorat, vineri, la 54 de ani de la dispariția sa, de către conducerea județeană și locală a Partidului Național Liberal.

“Cred că Emil Dandea pentru Târgu Mureș este un simbol, cred că pentru liberali, de asemenea, este un simbol și cred că avem multe de învățat măcar din moștenirea celor lăsate de Emil Dandea pentru noi, târgumureșenii. Cred că pentru fiecare dintre noi, Emil Dandea trebuie să fie un reper, un reper ca om de administrație, pe de o parte, și un reper ca un simbol al rezistenței anti-comuniste. S-a vorbit destul de puțin despre Dandea și despre rezistența lui anti-comunistă pentru că trebuie să ne reamintim că Emil Dandea a fost arestat timp de un an de zile fără a fi judecat, a avut domiciliu forțat tocmai datorită ideilor sale liberale și faptului că se opunea regimului totalitar. Niciodată nu este prea târziu să vorbim despre libertate”, a declarat liderul PNL Mureș, Ciprian Dobre, prefectul județului Mureș.

Președintele PNL Târgu Mureș, dr. Horațiu Suciu, a arătat că Emil Aurel Dandea a fost primul primar al orașului Târgu Mureș după Unirea din 1918 și că a plătit scump pentru idelile sale anticomuniste.

“Emil Dandea a fost primul primar al orașului Târgu Mureș în România reîntregită, a avut două mandate în care a inițiat administrația modernă. A avut o viață deosebită, s-a născut în 1883, în Imperiul Austro-Ungar, a trăit reîntregirea României, a avut de suferit de pe urma instalării regimului comunist. A fost un om al unor idei care l-au menținut în viață prin atâtea regimuri”, a afirmat dr. Horațiu Suciu.

Emil Aurel Dandea a fost jurist, publicist, director al ziarului Glasul Mureșului, om politic și demnitar român și primar al municipiului Târgu Mureș între anii 1922-1926 și 1934-1937, fiind considerat, alături de primarul György Bernády, unul din inițiatorii modernizării Municipiului Târgu Mureș.

Începând din anul 1926 a reprezentat Mureșul ca deputat în Parlamentul României, a fost arestat în 1952 și închis în lagărul de muncă forțată din Poarta Albă, de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, iar după eliberare, în 1953, a avut domiciliul forțat la Tazlău. (Agerpres)

Lasă un comentariu