L. Orban (Forța Dreptei): “E o ascensiune a AUR. Dar niciodată AUR nu va putea guverna”

Distribuie pe:

Președintele partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat sâmbătă că există “fără discuție” o ascensiune a AUR, o “mașinărie de lansat tot felul de teme”, dar a menționat că această formațiune politică “nu va putea guverna, niciodată”.

“La cum arată spectrul politic astăzi, cu PSD la putere, hai să fim cinstiți, se profilează ca alternativă tot un PSD, care este mai comunist, mai naționalist, mai antidemocratic, mai antieuropean decât PSD, dacă e posibil așa ceva. Dar asta este opoziția pe care au construit-o băieții ăștia. Să fie o opoziție care să facă PSD și vasalul PSD, PNL, să-l facă mai digerabil, mai frecventabil. Ăsta este scopul. (...) E o ascensiune a AUR, fără discuție. Dar niciodată AUR nu va putea guverna, niciodată nu va putea să reprezinte interesele oamenilor care îi votează, pentru că nu va fi parte din nicio guvernare, nimeni nu va guverna niciodată cu AUR. Pentru că ei nu pot să guverneze. Ei sunt numai mașinărie de lansat tot felul de teme”, a spus Orban la Școala de Vară a Organizației de Tineret a PMP, organizată în perioada 1-3 septembrie, la Mamaia.

Ludovic Orban a susținut că în actualul spectru politic românesc “la putere este partidul dominant, PSD, de fapt fostul FDSN, FSN, iar în opoziție este ceva și mai comunist și mai nedigerabil și mai nedemocratic și mai nefrecventabil, care chiar riscă să ne scoată din sistemul de alianțe euroatlantice în care suntem noi astăzi”.

Totodată, liderul partidului Forța Dreptei a criticat introducerea de către PSD a impozitului pe cifra de afaceri.

“PSD tot încearcă să bage impozit pe cifra de afaceri. De altfel au și introdus impozit pe cifra de afaceri la Ordonanța 114, pe care am abrogat-o noi când am guvernat. Dar ei au introdus impozitul pe cifra de afaceri de 2% pe firmele din comunicații, pe firmele din energie, pentru finanțarea autorităților respective”, a mai spus Ludovic Orban. (Agerpres)

Ciucă (PNL): România trebuie să-și schimbe mentalitatea când face politici publice pentru seniori”

Președintele Senatului, liderul PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, sâmbătă, că România trebuie să-și schimbe mentalitatea când face politici publice pentru seniori, fiind necesar să pornim de la ideea că înaintarea în vârstă este o creștere în înțelepciune, nu o degradare.

“Într-o lume în goana după noutate și inteligență artificială, experiența și înțelepciunea seniorilor noștri sunt resurse adesea nevalorificate. În PNL, ne-am propus ca seniorii liberali să fie un adevărat think-tank al partidului, sursă de idei pentru obiectivele pe care ni le propunem. A fost o reală bucurie să fiu astăzi alături de aceștia, la reuniunea Școlii de vară și să le transmit toată prețuirea mea. Mulți dintre cei din sală sunt cei care au făcut Revoluția din 1989, fiind în floarea vârstei, sunt generația care s-a sacrificat pentru democrație, pentru libertate, pentru piață liberă, iar PNL își asumă datoria de a le răsplăti aceste eforturi. Seniorii României trebuie să fie văzuți ca o valoare socială, o valoare de patrimoniu, pentru că și pe ei se sprijină România de mâine”, a scris Ciucă pe Facebook.

El subliniază că seniorii liberali sunt repere, de la care tinerii de astăzi pot învăța patriotismul real.

“De asemenea, cred cu tărie că, în contextul ascensiunii naționalismului gălăgios și al extremismului, seniorii liberali sunt repere, de la care tinerii de astăzi pot învăța patriotismul real, nestrigat, susținut de fapte, nu de vorbe și care promovează conservatorismul moderat și valorile morale”, a mai transmis președintele PNL, Nicolae Ciucă. (Agerpres)

La final, vor avea loc ședințe ale Birourilor permanente în noua componență pentru stabilirea ordinii de zi și a programului de lucru din această săptămână.

Printre prioritățile sesiunii parlamentare se află legea pensiilor speciale, care trebuie pusă în acord cu decizia Curții Constituționale, precum și alte proiecte necesare pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR pentru ca România să primească banii europeni, precum legea salarizării, legea pensiilor.

De asemenea, este așteptat pachetul cu măsuri fiscale, care se află în discuția coaliției de guvernare și pentru care premierul Marcel Ciolacu a anunțat că își va asuma răspunderea în fața Parlamentului.

În plus, Marcel Ciolacu a spus că social-democrații pregătesc mai multe inițiative legislative, care urmează să fie depuse la Parlament, printre care sancționarea celor care conduc sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor prin confiscarea autovehiculului sau eliminarea “păcănelelor” din localități.

Și reprezentanții Opoziției au anunțat mai multe proiecte din domeniile juridic, agricultură, sănătate, facilități fiscale. (Agerpres)

Ce priorități are Parlamentul în sesiunea de toamnă care a început ieri

Cele două Camere ale Parlamentului au fost convocate ieri, de la ora 16.00, în ședințe de plen separate, de conducerile Senatului și, respectiv, Camerei Deputaților.

Ședințele Birourilor permanente, în vechea componență, se vor desfășura înaintea lucrărilor în plen, la Camera Deputaților, fiind programată la ora 13.30, iar la Senat - la ora 9.00.

Conform reglementărilor legale, în prima zi a sesiunii parlamentare sunt aleși, în ședința de plen a fiecărei Camere, membrii Biroului permanent - vicepreședinții, secretarii și chestorii, cu excepția președintelui, care este ales la începutul legislaturii. La Camera Deputaților, președinte interimar este social-democratul Alfred Simonis, iar președintele Senatului - liderul PNL, Nicolae Ciucă.

Alegerea conducerilor celor două Camere se face la propunerea grupurilor parlamentare, în conformitate cu ponderea acestora, potrivit configurației politice a Camerei Deputaților, respectiv a Senatului și negocierii liderilor grupurilor. Listele candidaților propuși pentru Birourile permanente se supun în întregime votului Camerei Deputaților, respectiv al Senatului și se aprobă cu votul deschis al majorității deputaților sau senatorilor prezenți.

Drulă (USR): Nu știu câți români au rămas fani ai PNL și PSD”

Președintele USR, Cătălin Drulă, a declarat, sâmbătă, că partidul pe care îl reprezintă va oferi, alături de Partidul Mișcarea Populară, o soluție reală pentru România la alegerile din 2024, prin cea de-a “treia cale”, aceea a forțelor de dreapta.

“Facem această construcție alături de dumneavoastră. Am gândit un parteneriat între două partide diferite, sunt și lucruri care sunt diferite, asta este normal, dar ne unește un scop mai mare. Vreau să construim pentru 2024 această mișcare care să dea României o soluție pe care o caută. Pentru că în momentul de față oamenii se uită și zic «ok, nu ne place». Nu știu câți români au rămas fani ai PNL și PSD”, a spus Drulă la Școala de vară a organizației de tineret a Partidului Mișcarea Populară.

Președintele USR, care consideră că trebuie să li se redea românilor încrederea în politică, l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că, prin aducerea PSD la guvernare, a distrus încrederea oamenilor în politică, în procesul democratic, în condițiile în care “oamenii au votat să nu mai fie PSD la guvernare”.

“Soluția reală suntem noi, această construcție pe care o facem împreună pentru anul 2024, pentru a oferi românilor o alternativă și a le reda încrederea în politică. Pentru că este foarte important de înțeles că soluția este totul în politică. Demonizarea politicii sau renunțarea înseamnă că pierdem democrația. Acesta este marele rău pe care l-a făcut Iohannis și l-au făcut acești oameni în acești ani”, a declarat Drulă.

Președintele USR a afirmat că actuala guvernare PSD-PNL a adus economia românească “în pragul dezastrului”, apreciind că o creștere a taxelor și a impozitelor pentru cei care muncesc și care produc valoare adăugată nu este o soluție viabilă.

“Cei care spun că cheltuielile statului sunt rigide și că nu avem ce să facem și că toți trebuie să contribuim prin taxe mai mult, asta este o minciună. Se pierd bani peste tot. Este o ineficiență colosală în statul român și furăciune pe măsură”, a mai adăugat liderul USR. Cătălin Drulă a criticat ceea ce a numit “extremismul” AUR. “De partea cealaltă este pur și simplu un extremism, cum spunea domnul președinte (Eugen Tomac - n.r.), dirijat de la Moscova, un lider de partid care are interdicție de intrare în Ucraina, Republica Moldova, despre care se vorbește că s-a întâlnit cu agenți GRU, sau de unde or fi fost, de-ai lui Putin, ca să fie foarte clar”, a susținut Drulă. (Agerpres)

Tomac (PMP): Marea reformă a statului în România educată începe cu sancționarea studenților”

Marea reformă a statului în România educată începe cu sancționarea studenților, a afirmat duminică europarlamentarul Eugen Tomac.

“În ciuda legii în vigoare care le asigură o reducere de 90% la prețul biletelor de tren, studenții sunt lipsiți de acest drept începând de astăzi. Și asta pentru că Guvernul nu a publicat normele metodologice aferente Legii învățământului superior nr. 199/2023. Să fie ignoranță, să fie incompetență sau amândouă!? Tinerii din România nu sunt sursa de batjocură a autorităților, sunt viitorul acestei țări și singura ei speranță”, a scris Tomac pe Facebook.

El a solicitat în context Guvernului României “să elaboreze un plan serios de reforme, nu să rămână în ignoranța ce ne distruge zi de zi”.

“Digitalizare, eliminarea inechităților din sistemul de pensii, sistem de sănătate care să vindece în loc să ucidă. Asta trebuie să facă Guvernul, nu să pedepsească studenții prin propria incompetență!”, a transmis eurodeputatul. (Agerpres)

Acuzat de corupție, ministrul ucrainean al apărării și-a dat demisia

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a anunțat luni că și-a prezentat demisia în parlament, la o zi după anunțul înlocuirii sale de către președintele Volodimir Zelenski, după mai multe scandaluri de corupție în cadrul ministerului pe fondul invaziei ruse, relatează AFP.

“I-am înmânat scrisoarea de demisie lui Ruslan Stefanciuk, președintele Parlamentului ucrainean”, a transmis Reznikov, care este în funcție din noiembrie 2021, pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter).

“A fost o onoare să servesc poporul ucrainean și să lucrez pentru armata ucraineană în ultimele 22 de luni, cea mai dificilă perioadă din istoria modernă a Ucrainei”, a adăugat el.

Zelenski a anunțat duminică seara că a decis să îl demită pe Reznikov și că va cere în această săptămână parlamentului înlocuirea acestuia cu Rustem Umerov, șeful Fondului Proprietății de Stat.

Anunțul, făcut într-un discurs video, pregătește scena pentru cea mai mare restructurare a instituției de apărare a Ucrainei în timpul războiului lansat de Rusia în februarie 2022.

Reznikov a contribuit la obținerea de asistență militară occidentală în valoare de miliarde de dolari pentru a sprijini efortul de război, dar a fost urmărit de acuzații de corupție care au vizat ministerul său și pe care el le-a descris drept defăimări.

Mai multe scandaluri de corupție au ieșit la iveală recent. Unul dintre ele îl implică pe Reznikov și se referă la un contract privind echipamente pentru armată semnat cu o companie turcă.

Schimbarea ministrului Apărării trebuie să fie aprobată de Parlament și este foarte probabil ca ea să fie susținută de majoritatea parlamentarilor din Rada Supremă. Șeful statului a spus că se așteaptă ca Parlamentul să aprobe numirea lui Umerov.

Umerov, tătar din Crimeea și fost deputat în vârstă de 41 de ani, conduce Fondul Proprietății de Stat al Ucrainei din septembrie 2022 și a fost implicat în negocieri sensibile din timpul războiului, ca de exemplu acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră. (Agerpres)

Putin i-a spus lui Erdogan că este deschis să discute despre acordul cerealelor

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus luni omologului său turc Recep Tayyip Erdogan că este “deschis la discuții” despre acordul privind cerealele, pe care Moscova l-a abandonat în iulie și pe care Ankara încearcă de atunci să-l relanseze, relatează AFP și Reuters.

“Știu că intenționați să ridicați problema acordului privind cerealele. Suntem deschiși la discuții”, i-a spus Putin lui Erdogan la Soci, un oraș de pe coasta Mării Negre, în sudul Rusiei, înaintea unei întrevederi între cei doi lideri.

Putin l-a primit luni în vizită pe Erdogan la Soci, acordul privind transportul cerealele ucrainene pe Marea Neagră fiind pe agenda de discuții.

La rândul său, Erdogan a promis, la sosirea la Soci, că va face un anunț “foarte important” privind exporturile de cereale după întâlnirea sa cu Putin.

“Cred că mesajul pe care îl vom transmite la conferința de presă de după întâlnirea noastră va fi foarte important pentru lume, în special pentru țările africane în curs de dezvoltare”, a spus președintele turc.

Erdogan a jucat anterior un rol semnificativ în a-l convinge pe Putin să respecte acordul. (Agerpres)

Vehiculele cu GPL, interzise în parcările subterane!

Folosirea parcărilor subterane de vehiculele cu instalație GPL este interzisă, iar deținătorii acestor spații merg pe încredere și consideră că doar prinzând această interdicție în Regulamentele de parcare nu au nicio răspundere în cazul unui accident nefericit, afirmă președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păștinaru.

“Este interzisă folosirea parcărilor subterane de vehiculele cu instalație GPL, dar deținătorii acestor spații merg pe încredere și consideră că, doar prinzând această interdicție în Regulamentele de parcare, nu au nicio răspundere în cazul unui accident nefericit. E plin de mașini GPL în parcările subterane, deși accesul lor e interzis. Nu sunt controale. Sigur, poate unora li se va părea o muncă, o cheltuială sau o responsabilitate în plus, dar consider că ar fi un gest de normalitate să le amintească mai mult utilizatorilor parcării de această interdicție, prin anunțuri cât mai vizibile și chiar prin verificări aleatorii. Fac un apel către administratorii parcărilor: luați măsuri pentru respectarea interzicerii accesului mașinilor GPL în subteran, pentru a preveni eventualele accidente!”, a declarat Păștinaru, într-un comunicat de presă transmis, luni, Agerpres.

Oficialul este de părere că niciun conducător auto nu caută regulamentul de parcare al unui mall, înainte de a merge la cumpărături, iar mulți dintre cei care dețin mașini cu GPL nu sunt conștienți de ce ar însemna o explozie în subteran.

“În cazul mașinilor echipate cu astfel de instalații, unul din cele mai importante pericole este degajarea accidentală de gaz din sistemul mașinii. Dacă în aer liber, gazul s-ar dispersa mult mai ușor datorită curenților, în parcările subterane, lucrurile nu stau la fel. Gazul petrolier lichefiat este mai greu decât aerul și, prin urmare, rămâne ca un nor invizibil și inflamabil, în garaj, în cazul unei scurgeri în sistemul de combustibil, spre deosebire de metan, de exemplu, care este mai ușor decât aerul, iar dacă iese din rezervor se ridică și este evacuat prin sistemul de ventilație. Nu are nimeni nimic cu mașinile GPL, sunt bune pentru mediu, dar trebuie să ne obișnuim ca atunci când regula interzice intrarea mașinilor care funcționează cu gaz, să respectăm acest lucru”, a spus șeful ANPM.

În același timp, Păștinaru susține că mașinile GPL reprezintă o soluție salvatoare pentru reducerea poluării și a cheltuielilor pentru combustibil. Conform ANPM, o serie de studii realizate la nivel european au arătat că gazul petrolier lichefiat poluează mai puțin decât benzina și motorina, având un proces de ardere mult mai curat decât al altor carburanți din combustibili fosili. De asemenea, GPL nu conține substanțe periculoase, precum benzen, sulf sau plumb și are o ardere completă, fiind considerat cea mai bună variantă de alimentare, cu 15% mai puțin poluantă decât benzina.

Burse de 5.000 de euro pentru cadrele universitare care folosesc metode inovative de predare

Cadrele didactice universitare, inclusiv doctoranzii, pot înscrie până pe 24 septembrie proiecte pentru a obține granturi de 5.000 de euro, fiecare, în cadrul programului Bursele ANIS.

Potrivit unui comunicat de presă al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), transmis luni AGERPRES, la cea de-a șasea ediție a programului, în urma evaluării, doar 11 proiecte selectate vor beneficia de o bursă în valoare de 5.000 de euro.

Programul se adresează cadrelor didactice universitare din toată țara, care au vârsta de până în 40 de ani (împlinită în anul 2023), au introdus un curs/laborator nou în programă sau au actualizat unul existent, folosind metode inovatoare de predare, bazate pe noi tehnologii și care se încadrează într-unul dintre cele șapte domenii tehnologice propuse în anul universitar 2023-2024: Artificial Intelligence & Machine Learning; Big Data; Cybersecurity; Internet of Things (IoT); Blockchain; Virtual Reality; Tech for All (introducerea cursurilor de tehnologie în facultăți non-IT).

Pentru a fi eligibil, cursul/laboratorul propus este sprijinit de facultate, fiind cuprins în planul de învățământ aferent anului universitar 2023-2024, în oricare din formele recunoscute: obligatoriu, opțional sau facultativ.

Perioada de înscriere a proiectelor este 1-24 septembrie 2023, iar în premieră, în acest an, pot participa la program și doctoranzii, nu doar asistenții universitari și lectorii.

Evaluarea proiectelor înscrise se va realiza în cursul lunii octombrie 2023, urmând ca bursele să fie anunțate public în cadrul evenimentului anual Gala Bursele ANIS, programată pentru 15 noiembrie 2023.

La edițiile anterioare, dintre cele 152 de proiecte înscrise, 56 au obținut sponsorizări în valoare totală de 280.000 de euro. Până în prezent, în program au participat asistenți universitari și lectori de la 51 de facultăți, aflate în 11 centre universitare din România.

Ediția din acest an a Burselor ANIS este realizată cu sprijinul Adobe, Bitdefender, Booking Holdings, Deutsche Bank, Endava, Eviden, Softbinator Technologies și Wipro. (Agerpres)

MApN infirmă că drone rusești ar fi căzut pe teritoriul României

Ministerul Apărării Naționale (MApN) infirmă “în mod categoric” informațiile din spațiul public cu privire la o “așa-zisă situație apărută în cursul nopții de duminică spre luni, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României”.

MApN subliniază că structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale “au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, atât în cursul nopții trecute, cât și sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre”.

“În niciun moment, mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României”, completează reprezentanții MApN.

De asemenea, ministerul român reiterează că a luat măsuri de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian și contribuie la consolidarea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, conform planurilor naționale și aliate.

“Aceste atacuri ale Federației Ruse îndreptate împotriva obiectivelor și infrastructurii civile din Ucraina sunt nejustificate și sunt în profundă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar”, afirmă reprezentanții MApN.

Anterior, Reuters a transmis, luni, că un reprezentant al ministerului de Externe din Ucraina a afirmat că drone rusești au căzut și au fost detonate pe teritoriul României, în timpul unui atac asupra porturilor ucrainene, care a avut loc în cursul nopții. (Agerpres)

Lasă un comentariu