Deputații au respins proiectele lui Șoșoacă privind unirea cu Moldova și anexarea unor teritorii din Ucraina

Distribuie pe:

Deputații au respins, miercuri, două proiecte inițiate de senatoarea Diana Șoșoacă privind unirea României cu Republica Moldova, respectiv pentru modificarea Legii nr.129/1997 pentru ratificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina, proiect care prevede anexarea de către România a teritoriilor istorice care i-au aparținut, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor.

În urma dezbaterilor, membrii Comisiei pentru politică externă au hotărât, în ambele cazuri, să supună plenului Camerei Deputaților un raport de respingere.

În cazul primului proiect, deputații comisiei au argumentat că Guvernul României a recunoscut independența Republicii Moldova la data proclamării acesteia, respectiv 27 august 1991, iar prin Declarația din 28 august 1991, Camerele reunite ale Parlamentului României “au luat act cu deosebită satisfacție de hotărârea istorică a Parlamentului de la Chișinău, din ziua de 27 august 1991, prin care a proclamat independența Republicii Moldova”. Acesta a fost respins cu 213 voturi. Un vot a fost pentru susținerea proiectului, 11 deputați s-au abținut, iar unul nu a votat.

“Adoptarea unei legi prin care s-ar stipula că «Parlamentul României decide unirea României cu Republica Moldova» ar contraveni flagrant obligațiilor de a respecta suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, care revin României în baza normelor imperative consacrate prin Carta ONU. În plus, prin Actul Final de la Helsinki (1975), România, alături de celelalte state semnatare, s-a angajat să respecte inviolabilitatea frontierelor din Europa și să se abțină de la orice atentat împotriva acestor frontiere. De asemenea, menționăm că, drept prioritate de prim rang a politicii externe a României, țara noastră susține activ eforturile privind integrarea europeană a Republicii Moldova, în conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, se arată, între altele, în raport.

În cazul celui de-al doilea proiect, comisia de specialitate a apreciat că anexarea unor teritorii constituie o încălcare a dreptului internațional, contravenind flagrant normelor imperative privind suveranitatea statelor și respectarea integrității teritoriale a statelor, consacrate prin Carta ONU.

“În plus, prin Actul Final de la Helsinki (1975), România, alături de celelalte state semnatare, s-a angajat să respecte inviolabilitatea frontierelor din Europa și să se abțină de la orice atentat împotriva acestor frontiere. Obligația respectării frontierei româno-ucrainene a fost confirmată, în plan bilateral, nu doar prin Tratatul cu privire la relațiile de bună-vecinătate dintre România și Ucraina, ci și prin Tratatul între România și Ucraina privind regimul frontierei de stat româno-ucrainene, colaborarea și asistența mutuală în probleme de frontieră (Cernăuți, 17 iunie 2003)”, se motivează în raport.

Proiectul a fost respins cu 233 de voturi, un vot fiind în favoarea acestuia, două abțineri, iar doi deputați nu au votat.

Deputatul independent Ludovic Orban a arătat că unirea României cu Republica Moldova nu se face prin proiecte de lege care calcă tratate internaționale.

“Țin să intervin pentru a spune că mulți dintre cei care fie s-au abținut, fie au votat pentru respingerea proiectului, sunt pentru unirea României cu Republica Moldova. Numai că Unirea României cu Republica Moldova, cu Basarabia nu se face prin proiecte de lege care calcă tratate internaționale, care încalcă tot ceea ce este normal și firesc într-un proces care, din punctul meu de vedere, este natural și care se va întâmpla dacă noi vom dori lucrul acesta. Nu se face prin legi care să facă practic servicii tocmai celor care nu vor unirea Basarabiei cu România, atât din România, cât și din Basarabia, pentru că scopul acestui proiect de lege, care este inițiat de o lingătoare de clanță de la ambasada Rusiei, este acela de a transmite către basarabeni că Parlamentul României a votat împotriva unirii României cu Republica Moldova. Or eu sunt convins că, dacă aș pătrunde în mintea majorității celor care sunt astăzi în Parlamentul României și în inima și mintea majorității românilor, de fapt, ne dorim lucrul acesta și de fapt, acest lucru se va întâmpla”, a transmis Ludovic Orban.

Camera Deputaților este prima cameră sesizată în cazul ambelor proiecte de lege. (Agerpres)

Lasă un comentariu