Monede cu tema “200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu” lansate în circuitul numismatic

Distribuie pe:

Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic, începând cu data de 17 aprilie 2024, o monedă din aur, o monedă din argint și o monedă din tombac cuprat, care marchează 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu.

Aversul monedelor prezintă o imagine de epocă a casei părintești a lui Avram Iancu, inscripția în arc de cerc “ROMANIA”, stema României, anul de emisiune 2024 și valoarea nominală, respectiv 500 lei, 10 lei și 1 leu. Reversul comun al monedelor redă portretul, numele și semnătura lui Avram Iancu și anii între care a trăit acesta: 1824-1872.

Monedele sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză și franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.

Tirajul maxim aprobat pentru moneda din aur este de 1.000 de piese, pentru moneda din argint este de 5.000 de piese, pentru moneda din tombac cuprat este de 5.000 de piese.

Prețurile de vânzare sunt: 15.600 de lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate; 490 de lei exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate; 190 de lei, exclusiv TVA, pentru moneda din tombac cuprat, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele din aur, argint și tombac cuprat cu tema “200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu” au putere circulatorie pe teritoriul României, informează reprezentanții BNR. (I.S.).

Ileana Sandu

Lasă un comentariu