Persoanele cu handicap grav pot opta
pentru asistent personal sau indemnizatie
de insotitor!

Distribuie pe:

In Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 691, din 12 noiembrie a.c., a fost publicat Ordinul ministrului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice nr. 2273/2013 pentru aprobarea procedurii de aplicare a prevederilor art. 42 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, coroborate cu cele ale art. 77 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Actul normativ detaliaza conditiile in care persoanele cu handicap grav pot opta pentru asistent personal sau indemnizatie de insotitor.

Astfel, persoana cu handicap grav cu drept la asistent personal, care are si calitatea de pensionar de invaliditate gradul I, poate opta pentru indemnizatia pentru insotitor prevazuta la art. 77 din Legea nr. 263/2010 sau pentru asistent personal. In situatia in care optiunea se exprima pentru asistent personal, persoana cu handicap grav, care are si calitatea de pensionar de invaliditate gradul I,
poate opta pentru angajarea asistentului personal sau pentru primirea indemnizatiei lunare prevazute la art. 43 din Legea nr. 448/2006, respectiv a indemnizatiei de insotitor prevazuta la art. 58 alin. (3) din Legea nr. 448/2006, in cazul persoanei cu handicap vizual grav.

Dreptul la angajarea unui asistent personal sau acordarea indemnizatiei lunare prevazute la art. 43 din Legea nr. 448/2006, respectiv a indemnizatiei de insotitor prevazute la art. 58 alin. (3) din Legea nr. 448/2006, in cazul persoanei cu handicap vizual grav, nu poate fi cumulat
cu dreptul la acordarea indemnizatiei pentru insotitor prevazute la art. 77 din Legea nr. 263/2010. Optiunea pentru unul dintre drepturile prevazute mai sus se exercita de la data de la care beneficiarii acestora se incadreaza atat in categoria pensionarilor de invaliditate gradul I, cat si in cea a persoanelor cu handicap grav, cu drept la asistent personal.

In situatia in care incadrarea persoanei in grad de handicap grav, cu drept la asistent personal, este ulterioara inscrierii la pensie de invaliditate gradul I, optiunea se exprima prin cerere adresata directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, din raza teritoriala de domiciliu al persoanei.

In situatia in care inscrierea la pensie de invaliditate gradul I este ulterioara incadrarii in grad de handicap grav cu drept la asistent personal, optiunea se exprima prin cerere adresata casei teritoriale de pensii, odata cu depunerea dosarului administrativ de pensie.

Lasă un comentariu