RADU FLOREA ȘI NOUA SERIE DE „VIBRAȚII"

Distribuie pe:

Seria de „Vibrații", cuprinzând lucrări de pictură în ulei pe pânză, de mari dimensiuni, a plasticianului, jurnalistului Radu Florea, s-a „născut" în cursul anului 2012, lucrări pe care apoi le-a prezentat publicului în decembrie același an, la Galeria de Artă „Unirea" din Târgu-Mureș, a Asociației Artiștilor Plastici Mureș, al cărei membru este din 1991. Radu Florea este pictor autodidact și s-a încumetat a-și prezenta lucrările în expoziții personale încă din anul 2001, la galerii din municipiul reședință de județ Mureș, Sighișoara, Cluj-Napoca, București, foaierul Sălii Radio România. În etape au urmat alte personale de pictură. Cu genericul „Etape", în cursul anului 2009, din februarie și până în iunie, a avut expoziții la „Unirea" târgumureșeană, „Polul cultural" din Cluj-Napoca (librăria Universității), la Galeria „Casa artelor", tot din orașul de pe Someș. De la „Înapoi spre lumină", iunie 2010, Galeria „Caffe Artemis" din Târgu-Mureș, curator: avocat Vasile Costea, Radu Florea a început cu „Vibrații", o serie reprezentativă de lucrări monumentale. Acum, în noiembrie 2014, se află la a patra expoziție de pictură cu acest generic, expoziție al cărei vernisaj s-a petrecut în orele serii zilei de vineri, 21 noiembrie, la Galeria de Artă „Unirea" din Târgu-Mureș. Dacă bine am numărat, pe simezele galeriei sunt orânduite 15 lucrări de pictură - acril pe carton și pânză nedimensionate, toate datate anul 2014.

La început, plasticianul autodidact Radu Florea își revarsă „Furia" într-o lucrare de 110x90 cm, cu nuanțe de roșu, alb, negru, verde, ca apoi să treacă prin „Viscol" la „Disperare". Revine, din actul creației, al gândului său cercetător, „Pe pământ" și ne prezintă o „Iarnă grea", „Toamnă fericită" , „Toamnă bogată", „Primăvara'", cu zorii ei mijind către o zi caldă, ne duce, încet-încet, către o „Noapte înstelată". După „Ploaie cu soare", în succesiunea timpului, urmează „Vreme furtunoasă" . Trecem și printr-un „Anotimp incert" pentru a simți, poate, liniștea ce se degajă din „Vibrații de alb" și „Vibrații de gri". Coloristică de forță în aceste lucrări ale lui Radu Florea, trăiri cu toată ființa sa inundată de voluptate, de energie creatoare. Însuși Radu Florea și-a prezentat tot ce a adus el în această expoziție personală de pictură. Ne permitem a transcrie cuvintele lui din caietul-program, excelent realizat grafic și tipografic, al expoziției „Vibrații".

„O nouă serie «Vibrații» s-a născut! Rafinate tonuri, imperceptibile vibrații energetice la nivelul celulei de culoare, stări de fapt ale viului, secvențe de lumină, rețele deschise de forță și vitalitate, un continuum energetic și cromatic, pulsații expresioniste ale viului din mine! E ceva ce vine și se duce mereu, trece prin mine cum trece vântul prin frunze, răscolindu-le, ca să le așeze într-un alt puzzle, la fel de frumos în unicitatea sa, ca și cel de dinainte...

Să fiu în univers, la fel ca în afara lui. Deasupra ca și dedesubt, dinăuntru ca și dinafară...

Învârtindu-mă în jurul lucrării și deasupra ei, la fel cum se învârte natura în jurul meu, interacționând cu particulele ființei mele, furând din ele și dându-mi altele în loc... Mă simt parte a întregului și întregul particulelor. Sunt când al liniei și culorii, mereu infinite și mereu altele, se complementează și se provoacă reciproc.

Dansând împreună, vibrând la unison, ca apoi fiecare să-și vadă de propriul drum celest."

Lasă un comentariu