BILANȚUL ACTIVITĂȚII I.S.U. „HOREA" al județului Mureș

Distribuie pe:

În cadrul conferinței de presă, organizată recent la Târgu-Mureș, a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea" al județului Mureș, tema principală abordată a vizat situația operativă a instituției, în perioada ianuarie - iunie 2017.

În bilanțul prezentat de către generalul de brigadă, dr. ing. Dorin Oltean, inspectorul șef al I.S.U. „HOREA" al județului Mureș, s-au avut în vedere următoarele puncte:

- evaluarea activității de intervenție, prezentându-se detailat situația intervențiilor pe subunități, situația activităților de recunoașteri/instruiri pe subunități, precum și situația intervențiilor serviciilor voluntare/private,

- documente de organizare și pregătire a intervenției redactate/actualizate, prezentându-se faptul că s-a întocmit planul la exercițiul de cooperare EXCOM pentru gestionarea unei situații de urgență generată de incendiu la un magazin de materiale generale - Complex Transilvania,

- sinteza privind cauzele și împrejurările producerii situațiilor de urgență în zona de competență I.S.U. „HOREA" pe trimestrul I - 2017- remarcându-se principalele cauze și împrejurări ce au determinat producerea incendiilor în zona de competență I.S.U. „HOREA" al județului Mureș pe semestrul I - 2016, comparativ cu semestrul I 2017.

Au fost nominalizate și câteva intervenții semnificative, înregistrate în primul semestru al acestui an: incendiul de la Restaurantul Casa Mureșană din data de 09 iunie 2017, incendiul de la Kastamon din data de 17 iunie 2017, precum și accidentul cu victime multiple de la Ernei din data de 31 iunie 2017.

„Conform datelor statistice înregistrate la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „HOREA" al județului Mureș, în perioada 01 ianuarie - 20 iunie 2017, unitatea a fost solicitată la 9607 situații de urgență produse în zona de competență față de anul trecut când unitatea a fost solicitată la 11761 - cu o medie zilnică de 56,55 intervenții.

Inspectoratul pentru situații de urgență ,,HOREA" al județului Mureș a fost solicitat la 784 situații de urgență altele decât SMURD în raioanele de intervenție, alături de încă 76 situații de urgență la care a intervenit SVSU în zona de responsabilitate a acestora și 3 intervenții ale SPSU. De asemenea, unitatea a efectuat 1.092 recunoașteri și instruiri la obiective din raion, 26 exerciții cu forțe și mijloace în teren și 87 misiuni de patrulare pentru căutare persoane fără adăpost pe timp rece", a precizat inspectorul șef al I.SU. „HOREA" al județului Mureș.

Cele 784 situații de urgență, defalcate pe tipuri de intervenții, au fost prezentate astfel: 267 incendii - locuințe, autoturisme etc; 180 incendii de vegetație uscată și miriști sau ghene de gunoi - arderi necontrolate; 20 descarcerări; 37 asistența persoanelor; 15 inundații; 12 salvări animale; 65 asigurat măsuri p.s.i.; 28 misiuni pirotehnice; 160 alte intervenții - transport persoane supraponderale, degajare persoane, deblocare ușă, degajare copaci etc. Pe lângă acestea Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,HOREA" al județului Mureș a efectuat un număr total - SMURD alături de celelalte echipaje de intervenție - de 133 deplasări fără intervenție și alerte false", a subliniat inspectorul șef al I.S.U. „HOREA" al județului Mureș.

Din raportul prezentat, îmbucurător este faptul că, la capitolul incendii, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, reiese o scădere cu 22%.

Subunitățile din județ care fac parte din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea" al județului Mureș sunt: Detașamentul de pompieri Târgu-Mureș, Detașamentul de pompieri Reghin, Detașamentul de pompieri Sighișoara, Secția de pompieri Sărmașu.

Inspectorul șef al I.S.U. „HOREA" al județului Mureș, generalul de brigadă, dr. ing. Dorin Oltean, a făcut referire și la organizarea competiției mondiale de descarcerare și prim ajutor.

Această competiție se va desfășura în perioada 30 august - 03 septembrie2017 și va fi o premieră în Europa de Est și România.

 

Lasă un comentariu