Minunea, pârcălabii şi... materia

Distribuie pe:

„Noi suntem înconjuraţi de minuni. Existenţa noastră este o minune! Noi nu putem explica legătura dintre corpul şi sufletul nostru. Fiecare dintre noi trebuie să creadă lucruri pe care nu le poate înţelege ori verifica. Există taine care aparţin doar lui Dumnezeu. Eu nu încerc să adun suveranitatea harului cu responsabilitatea omului. Amândouă sunt adevărate. Dumnezeu cunoaşte totul. Eu mă bazez pe cuvântul Său. Noi nu putem să rezolvăm toate problemele din această lume, nici să le explicăm. Să ne recunoaştem graniţele. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că drumul mântuirii este atât de simplu. Cine vrea să meargă pe el nu trebuie să ştie multe lucruri grele. Credinţa în Iisus Hristos înseamnă viaţă. Eu m-am încredinţat Lui şi am viaţă veşnică şi mă bucur de pacea conştiinţei şi a inimii".

Sir David Brewster (1781 - 1868), fizician scoţian cunoscut pentru descoperiri în domeniul reflexiei, polarizării, absorţiei difracţiei luminii şi mineralogiei (proprietăţile optice ale cristalelor). Descoperirile sale au depăşit realizările ştiinţifice ale vremii. A perfecţionat stereoscopul lenticular, a inventat caleidoscopul, aparatul de fotografiat binocular, obiectivul polyzonal, farul de iluminare şi polarimetrul. „Unghiul Brewster" este folosit în toate aplicaţiile de adaptare a semnalelor radio la microscop pentru examinarea obiectelor pe o scară moleculară şi este esenţial pentru dezvoltarea de fibre optice, lasere şi la studiul meteorologiei şi cosmologiei. Conform unor reviste de specialitate ale vremii „El merită să fie amintit ca una din exponatele de mândrie ale omenirii. A condus Institutul Francez şi a fost distins cu Medalia Copley, Medalia Rumford şi Royal Medal".

***

„În planurile sale, Dumnezeu înaintează mereu, mergând de la materie la viaţă, de la viaţă la inteligenţă, de la inteligenţă la suflet...". (în Eloge des Delessert, Ed. Garnier, Paris 1857, pag. 347).

Marie Jean-Pierre Flourens (1794-1867), fiziologist celebru, membru al Academiei de Ştiinţe şi al Academiei Franceze. A fost pionier în anestezie. Prin studiul de ablations pe animale, el a fost primul care a dovedit că mintea se află în creier, nu în inimă. La 15 ani a început să studieze medicina, iar în anul 1823 a primit titlul de doctor. A ajuns membru străin al Academiei Regale de Ştiinţe Suedeze.

***

„Fiecare ţară românească trebuie să-l aibă Domn pe Hristos, pentru a o purta în biruinţă. Noi boierii am ales vodă în Moldova pe Hristos / Pârcălabi suntem cu toţii şi ostaşi ai lui Hristos". (Biserica în cultura românească, în Timpul,V, 22 ianuarie 1880).

Gheorghe Constantin Nistoroiu, dr. profesor, licenţiat în filosofie, teolog, scriitor contemporan, român patriot, istoric, preşedintele Fundaţiei Ecumenice „Sfântul Apostol Andrei".

***

P.S. „Cu pace, aşa mă voi culca şi voi adormi, că Tu, Doamne, îndeosebi întru nădejde m-ai aşezat" (Psalmul 4, 8).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

 

Lasă un comentariu