NATURA NE APĂRĂ, NOI O DISTRUGEM...

Distribuie pe:

Populațiile speciilor de vertebrate din lume au scăzut, în medie, cu 60% în ultimele patru decenii * Cei mai importanți factori care determină pierderea biodiversității sunt exploatarea excesivă a naturii și agricultura, ambii legați de consumul uman, în continuă creștere * Consumul uman reduce simțitor capacitatea naturii de a ne susține viața, societățile și economiile: la nivel global, natura oferă servicii pentru omenire în valoare de aproximativ 125 trilioane de dolari anual * Având în vedere legătura dintre sănătatea naturii, bunăstarea oamenilor și viitorul planetei, Organizația WWF (World Wide Fund for Nature) îndeamnă comunitatea globală să se unească, pentru a opri degradarea mediului înconjurător.

Prin modul în care ne hrănim, utilizăm energia și ne gestionăm afacerile și mediul economic, forțăm limitele naturii și resursele ei, relevă Raportul Planeta Vie 2018 al WWF. Documentul prezintă imaginea dezolantă a impactului activității omului asupra vieții sălbatice, a pădurilor, a oceanelor, a râurilor și a climei, atrăgând atenția asupra timpului scurt pe care îl mai avem la dispoziție pentru a regândi, împreună, modul în care suntem datori să prețuim, să protejăm și refacem natura, pentru a trăi în armonie cu ea și cu noi înșine.

Raportul include cele mai recente descoperiri, măsurate prin Indexul Planeta Vie, care urmărește 16.704 de populații, aparținând unui număr de 4.005 specii de vertebrate. Acesta indică faptul că populațiile globale de pești, păsări, mamifere, amfibieni și reptile au scăzut, în medie, cu 60%, între 1970 și 2014, cel mai recent an pentru care există date disponibile.

“Știința ne demonstrează realitatea crudă cu care pădurile, oceanele și râurile se confruntă din cauza noastră. Centimetru cu centimetru și specie cu specie, scăderea numărului de animale sălbatice și a locurilor sălbatice sunt indicatori ai impactului și presiunii extraordinare pe care le exercităm asupra planetei, subminând structura vie care ne susține pe toți: natura și biodiversitatea”, spune Marco Lambertini, director general WWF International.

Cele mai importante amenințări la adresa speciilor identificate în raport sunt legate direct de activitățile umane, inclusiv pierderea și degradarea habitatelor și exploatarea excesivă a speciilor sălbatice. Acțiunile omului subminează capacitatea naturii de a mai susține planeta. În ultimele decenii, omul, prin acțiunile sale, a reușit să distrugă resurse naturale precum: râuri, oceane, păduri tropicale, recife de corali, mangrove. Douăzeci la sută din Amazon a dispărut în doar 50 de ani, și aproape jumătate din coralii din apele de mică adâncime, în ultimii 30 de ani. Abundența vieții sălbatice, de care depindem în mare măsură, a scăzut dramatic din 1970. Statisticile sunt înfricoșătoare, dar speranța nu este pierdută, apreciază cercetătorii.

Subliniind amploarea și impactul negativ al intervenției omului asupra mediului înconjurător, Raportul scoate în evidență contribuția naturii la sănătatea, bunăstarea, confortul oamenilor, dar și la economia mondială. La nivel global, natura oferă servicii în valoare de aproximativ 125 trilioane USD pe an, furnizează aer curat, apă proaspătă, alimente, energie, medicamente, alte produse și materiale.

Raportul analizează cu precădere importanța polenizatorilor responsabili pentru producția agricolă anuală de 235-577 de miliarde de dolari și modul în care un climat în schimbare, practicile agricole intensive, speciile invazive și bolile nou apărute le afectează abundența, diversitatea și sănătatea. Numai pentru a poleniza livezile de migdali, agricultorii americani au cheltuit anul trecut 273 de milioane de dolari pentru a procura stupi de albine, în vreme ce Marea Barieră de Corali contribuie cu 5,7 miliarde de dolari și 69.000 de locuri de muncă la economia Australiei.

“De secole, natura ne sprijină, în tăcere, și alimentează societățile și economiile noastre. În schimb, oamenii continuă să creadă că natura și serviciile pe care ni le oferă sunt drepturi ce li se cuvin. Este timpul să ne dăm seama că un viitor sănătos și durabil este posibil doar pe o planetă pe care natura prosperă, iar pădurile, râurile și oceanele mustesc de viață și de biodiversitate”, este de părere Marco Lambertini.

Reprezentanții WWF îndeamnă comunitatea globală să ia măsuri pentru a proteja și reface natura, până în 2020 - un an extrem de important, în care liderii sunt chemați să evalueze și să revizuiască progresele realizate, potrivit Acordului de la Paris și Convenției privind Diversitatea Biologică.

WWF a fost înființată în anul 1961 și este una dintre cele mai importante organizații internaționale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de țări. (sursa - www.worldwildlife.org; sursa foto - commons wikimedia.org)

Lasă un comentariu