CÂT DE PERICULOS ESTE OBICEIUL... SCOBITULUI ÎN NAS

Distribuie pe:

Doctorul orelist american Brett Corner de la Universitatea Kentucky, citat de descopera.ro, susține că, în afara aspectului estetic respingător, obiceiul de a te scobi în nas este foarte dăunător pentru sănătate, putând crea probleme la care nici nu te gândești, mai ales acum, în perioada pandemiei de Covid-19.

“Studiul a arătat că 91% dintre voluntarii participanți aveau obiceiul de a se scobi în nas, în mod necontrolat și compulsiv, uneori până la deformarea oaselor feței... Acest obicei este, de fapt, o tulburare mintală, numită rinotillexomanie.

Însă, de ce este atât de periculos scobitul în nas? Unul dintre cele mai mari riscuri îl reprezintă răspândirea infecțiilor, inclusiv cea cu virusul SARS-CoV-2. O dată pentru că, dacă ești contaminat pe mâini, vei introduce virusurile și bacteriile în propriul corp, a doua oară pentru că vei contamina orice suprafață vei atinge ulterior, dacă ești purtător al unui virus sau agent patogen. Alte riscuri pentru sănătate pot fi deteriorarea cavității nazale, sângerările nazale și deteriorarea septului.

Desigur, scobitul în nas poate duce la apariția unor leziuni sau sângerări ale foselor nazale, dar nu acest lucru este periculos. Dacă acestora li se adaugă bacteriile pe care le transmiți de pe degetele murdare, lucrurile se complică și pot apărea infecții grave. De exemplu, dacă nu te speli pe mâini după ce intri în contact cu o persoană răcită sau gripată, aceste microorganisme ajung în căile nazale și, la rândul tău, vei ajunge în scurt timp să te plângi de simptomele acestor infecții respiratorii.

Pielea subțire din interiorul nasului este foarte delicată și mult mai ușor de lezat. Odată apărută rana, aceasta se vindecă mai greu, uneori chiar în câteva săptămâni, timp în care organismul este vulnerabil în fața infecțiilor.

În cazuri grave, scobitul în nas poate duce chiar și la perforare a septului nazal (acea membrană subțire care separă cele două fose nazale), însoțită de dureri de cap puternice, sângerări nazale abundente sau dificultăți respiratorii.

Există mai multe căi prin care poți evita astfel de probleme. Prima, și cea mai evidentă, este spălarea temeinică a mâinilor sau să îți acoperi degetul cu pricina cu un tifon curat. Dacă ai unghiile lungi, e de preferat să eviți de tot acest obicei, pentru că riști să îți zgârii pielea sensibilă care căptușește fosele nazale.

Dacă te scobești în nas din cauza unor iritații sau alergii sezoniere, acestea pot fi ușor remediate, prin folosirea unui spray nazal cu o soluție salină sau a aerosolilor, iar dacă acesta este un obicei din... plictiseală, îl poți controla prin anumite trucuri. De exemplu, bandajează cu un plasture degetul preferat, astfel încât, de fiecare dată când vei avea tendința de a-l folosi, să realizezi că este riscant și să renunți.

Dacă recurgi la acest gest din cauza stresului sau a anxietății, încearcă să găsești alte moduri de a atenua aceste stări, respectiv o muzică relaxantă, sport, meditație etc. În cele din urmă, dacă scobitul în nas a devenit compulsiv și nicio strategie nu mai funcționează, există psihoterapeuți specializați care îți pot oferi ajutor”, concluzionează specialistul american. (L.P.)

 

 

 

Lasă un comentariu