Proiect: FINANȚĂRI DE PÂNĂ LA 15.000 DE LEI PENTRU... ȚINEREA ANIMALELOR SĂLBATICE LA DISTANȚĂ

Distribuie pe:

Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin conform căruia cei care au probleme generate de vizitele animalelor sălbatice pe proprietățile lor și care vor să reducă pagubele cauzate de acestea locuințelor sau terenurilor pe care le dețin vor putea cere finanțări de până la 15.000 de lei pentru instalarea de garduri electrice ori alte mijloace asemănătoare permise de lege, ce au ca scop ținerea animalelor la distanță.

La ce pot fi folosiți banii

Concret, proiectul aflat în dezbatere publică stabilește o schemă de finanțare prin care cei care au neplăceri cauzate de vizitele animalelor sălbatice au posibilitatea să ceară bani de la stat pentru instalarea de sisteme, în special, garduri electrice, ce au rolul de a ține animalele la distanță de casele sau terenurile deținute.

Astfel, prin programul multianual și care se aplică la nivel național, cei interesați de instalarea de garduri electrice ori a altor mijloace permise de lege prin care pot fi ținute la distanță animalele sălbatice (instalații cu fascicule luminoase, cu sunete sau ultrasunete etc.) pot cere sume de până la 15.000 de lei.

Cu banii obținuți de la stat vor putea fi cumpărate echipamente și (sau) dispozitive de tipul gardurilor electrice (generator de impulsuri, fir gard electric, izolator inel gard electric, conectori fir gard electric, tijă împământare etc.), panou solar, regulator tensiune, cablu împământare ori alte mijloace asemănătoare permise de lege.

De asemenea, prin acest program se vor putea finanța cheltuieli legate de cumpărarea sistemelor, de montarea acestora, cheltuieli pentru informare și publicitate (vor trebui instalate panouri cu detalii privind proiectul), cheltuieli pentru proiectare, asistență tehnică și studii, cheltuieli de consultanță și taxa pe valoarea adăugată aferentă cheltuielilor eligibile ale proiectului.

Condiții de participare

Pentru a putea cere acești bani, persoanele fizice vor trebui să aibă domiciliul în România, să dețină imobilul sau terenul din proiect, să nu fie înregistrate cu fapte sancționate de legislația fiscală, potrivit certificatului de cazier fiscal, să nu fie înregistrate cu obligații de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul de stat sau cele locale, să nu fie condamnate pentru infracțiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă, și să nu beneficieze de finanțare nerambursabilă din altă sursă pentru același proiect.

Potrivit proiectului, scopul acestuia este reducerea conflictelor om-animal și implementarea măsurilor de intervenție în zone populate cu animale din specii de faună sălbatică ori amplasate pe traseele acestora, respectiv pe raza exploatațiilor agricole, pomicole, stupine și arii naturale protejate.

*

Observațiile persoanelor fizice și juridice pot fi transmise până la data de 12 septembrie 2022. Persoana de contact din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (Administrația Fondului pentru Mediu) pentru primirea opiniilor, comentariilor și observațiilor este doamna Raluca Stoica, adresă de e-mail raluca.stoica@afm.ro. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu