Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Comandor, decernat pictorului Radu-Anton Maier

Distribuie pe:

Cunoscutul pictor Radu-Anton Maier a fost distins, prin decret prezidențial, cu Ordinul și Medalia “Meritul Cultural” în grad de Comandor, în semn de recunoștință și apreciere pentru remarcabila sa carieră cultural-artistică.

Festivitatea de premiere a avut loc în sala festivă a Consulatului României din München, în data de 3 noiembrie 2022, iar distincția a fost înmânată de ambasadorul României în Republica Federală Germania, Adriana Stănescu.

În semn de recunoaștere și apreciere, au mai fost premiați Ana Mureșanu, la categoria li-teratură, și Ovidiu Schumacher, la categoria film.

Ordinul “Meritul Cultural” a fost înființat în 1931 și este o decorație acordată pentru realizări deosebite în domeniul cultural și pentru popularizarea culturii române în lume.

Radu-Anton Maier, cu nume de artist RADU, s-a născut în 1934 la Cluj-Napoca și face parte din elita pictorilor consacrați național și internațional. Debutând cu desene de format mic și picturi în ulei influențate de cubism, tânărul artist și-a început cariera în 1952, la Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. Timp de douăsprezece semestre i-a avut ca profesori pe Aurel Ciupe, Teodor Harșia, Petre Abrudan și Alexandru Mohi. În perioada 1960-1967, după terminarea studiilor, RADU a devenit asistentul profesorului Aurel Ciupe. Între anii 1961-1965 a lucrat periodic ca asistent al profesorului Corneliu Baba, la București.

RADU a luat contact nemijlocit cu arta europeană grație unei burse de studii, începând cu anul 1965, la Academia “Pietro Vannucci” din Perugia, Italia. Din motive politice și în semn de protest, a fost nevoit să părăsească definitiv România, în 1967, stabilindu-se apoi în Germania. A reluat legăturile cu România abia după 1990 și a expus periodic în muzeele și galeriile de artă din țară, evenimente artistice culminate, în 1999, cu decernarea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca, “pentru meritele sale la sporirea renumelui și prestigiului plasticii clujene și românești în lume”.

A fost consacrat ca artist atât prin participarea sistematică la “Große Kunstausstellung” din München, cât și prin prezența cu expoziții personale în mari galerii și muzee din România, Germania, Austria, Elveția, Franța, Brazilia, Belgia, Suedia și SUA.

Paralel cu activitatea sa artistică pe scena internațională, RADU este ancorat în viața culturală bavareză de peste cinci decenii. Se numără printre întemeietorii și susținătorii sistematici ai Societății Culturale Româno-Germane “Apoziția”. După 1990, pictorul stabilește și consolidează conexiuni culturale între Germania și România, implicit între Ardeal și Bavaria. În 2010 a înființat galeria de artă RADUART, în Fürstenfeldbruck, Germania. Pe simezele ei organizează mai multe expoziții personale și de grup, se angajează în intensificarea legăturilor și în descoperirea similitudinilor artistice între comunitatea sașilor, a ungurilor, a șvabilor și, bineînțeles, a românilor. Datorită activității sale cultural-artistice, este considerat o verigă importantă în dezvoltarea relațiilor dintre artiștii din Germania și România.

Exponent al postavangardismului românesc, RADU aparține elitei celor mai importanți artiști plastici de origine română, cu distincte inflexiuni pe scena artistică internațională. Opera sa - extinsă pe o perioadă de cel puțin șase decenii - reflectă diverse formule stilistice a căror intercalare generează suprapunerea și alăturarea sublimelor spații onirice în permanentă interferență. Apropierea de realitate prin distanțare este realizată printr-o prezentare precisă a elementelor bizare. Simbioza dintre regnul real și oniric străbate ca un fir roșu întreaga sa creație și invită spectatorul la meditație și introspecție.

În semn de profundă recunoștință și apreciere, sunt planificate câteva expoziții în legătură cu acest eveniment. Prima dintre ele va fi deschisă în galeria RADURT din Fürstenfeldbruck, Germania, la sfârșitul acestui an și va conține lucrări importante din ultimii săi ani de creație.

Svetlana Maier, ES doamna Ambasador

Adriana Stănescu, Radu-Anton Maier

Lasă un comentariu