Peste 360 de milioane de creștini, grav persecutați în 2022

Distribuie pe:

Peste 360 de milioane de creștini au fost “grav persecutați și discriminați” din cauza credinței lor, în 2022, la nivel mondial, iar Coreea de Nord este țara în care creștinii sunt cei mai persecutați, potrivit unui raport al ONG-ului “Open Doors”, publicat ieri.

ONG-ul protestant publică anual un “indice global” al persecuției creștinilor, enumerând toate actele de agresiune, de la “opresiuni zilnice discrete” până la “violențele cele mai extreme”.

Între 1 octombrie 2021 și 30 septembrie 2022, “peste 360 de milioane” de catolici, ortodocși, protestanți, baptiști, evanghelici, penticostali etc., din 76 de țări au fost “grav persecutați în lume, adică un creștin din șapte”, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, Patrick Victor, directorul filialei Open Doors din Franța.

În ultimii treizeci de ani, “persecuția s-a extins” și, în prezent, “în 76 de țări există o persecuție puternică (a creștinilor) față de cele 40 de țări” raportate în primul index al ONG-ului din 1993, a subliniat Guillaume Guennec, un reprezentant al ONG-ului. Mai mult, “persecuțiile se intensifică în țările în cauză”, a adăugat el.

În 2022, 5.621 de creștini au fost uciși, față de 5.898 în anul precedent.

De asemenea, ONG-ul precizează că “4.542 de creștini au fost reținuți” (dintre care 1.750 în India), față de 4.277 în anul precedent, și “5.259 de creștini au fost răpiți” (dintre care 4.726 în Nigeria), față de 3.829 în anul precedent.

Numărul total de biserici închise, atacate sau dis-truse a fost de 2.110, în scădere față de 5.110 în 2021.

Având în vedere toate tipurile de persecuții aplicate, Coreea de Nord a trecut pe primul loc în acest clasament anual, în locul Afganistanului. Ea este urmată de Somalia, Yemen, Eritreea, Libia, Nigeria, Pakistan, Iran, Afganistan și Sudan.

În Coreea de Nord, o lege adoptată în 2020 prevede că “a fi creștin sau a deține o Biblie este o infracțiune gravă, sever pedepsită”, potrivit Open Doors. “Multe biserici secrete au fost descoperite, creștinii au fost arestați, trimiși în lagăre de prizonieri politici sau executați”, potrivit lui Patrick Victor. În ultimii treizeci de ani, au fost observate trei tendințe. “Continentul african este marcat de o creștere a extremismului islamic”, unde în 26 de țări au loc persecuții grave, față de șapte în 1993.

În plus, “creștinii sunt adesea victimele naționalismului religios sau ideologic”, adaugă ONG-ul, menționând China și India, cu o “explozie de violențe” împotriva creștinilor și musulmanilor.

La final, organizația deplânge “exodul creștinilor” din Orientul Mijlociu: “acțiunile Statului Islamic au încurajat creștinii să fugă din Irak și Siria”. (Agerpres)

Lasă un comentariu