Tancuri pentru război și vizite “pentru pace”

Distribuie pe:

Armata lui Putin se pregătește să distrugă tancurile livrate Ucrainei de către țările NATO. Echipaje de tancuri rusești T-90M se antrenează pentru a distruge tancurile NATO în Ucraina, respectiv M1 Abrams (americane), Leopard 2 (germane) și Challenger 2 (britanice) potrivit unui videoclip publicat de Ministerul rus de Apărare: “În cadrul antrenamentelor, echipajele de tancuri T-90M Proryv (cele mai moderne tancuri ale armatei ruse - n.n.) studiază punctele slabe și vulnerabile ale noilor tancuri de fabricație occidentală, furnizate pentru nevoile armatei ucrainene de către țările NATO. De asemenea, își îmbunătățesc abilitățile de a conduce și de a trage.

La sfârșitul lunii ianuarie, sub presiunea partenerilor săi din NATO, Berlinul a declarat că se pregătește să aprovizioneze Kievul cu Leopard 2 și să autorizeze și alte țări deținătoare să furnizeze Ucrainei astfel de tancuri. Primul lot ar trebui să includă 14 tancuri Bundeswehr. Statele Unite au anunțat livrarea către Ucraina a 31 de tancuri Abrams. Operațiunea ar trebui, totuși, să dureze câteva luni, a precizat Casa Albă.

Or, pentru Moscova, orice marfă care conține echipament militar pentru Kiev va constitui “o țintă legitimă”, a reiterat șeful diplomației ruse. Potrivit acestuia, Statele Unite și NATO sunt direct implicate în conflictul din Ucraina, și asta nu numai prin furnizarea de arme, ci și prin pregătirea specialiștilor ucraineni în Germania, Regatul Unit, Italia și alte țări.

Președintele rus Vladimir Putin a spus că “viitorul procesului de pace din Ucraina depinde de disponibilitatea de a purta discuții serioase”și că țara sa este deschisă la o soluționare politică și diplomatică a crizei ucrainene”: “Rusia este deschisă la o soluționare politico-diplomatică a crizei ucrainene. Cu toate acestea, în aprilie 2022, nu am încheiat în niciun caz discuțiile de pace”, a afirmat Putin într-un articol publicat de ziarul chinez Renmin Rebao: “Viitorul procesului de pace din Ucraina depinde doar de pregătirea pentru discuții serioase, luând în considerare realitățile geopolitice”, or, a adăugat el, “cererile adresate Rusiei dau dovadă de lipsă de interes în găsirea unei ieșiri din situația actuală”.

Kremlinul anunțase anterior că nu se poate ajunge la o soluție pașnică în Ucraina până când Kievul nu va recunoaște “noile realități”, și anume anunțata anexare de către Rusia a patru regiuni controlate de forțele ruse după ce au fost sub control ucrainean - un pas pe care Kievul și Occidentul îl consideră “ilegal”.

Acesta este, în linii mari, contextul, extrem de complicat, în care are loc vizita “pentru pace” a președintelui chinez în Rusia, vizită despre care Putin și-a exprimat convingerea că “va consolida parteneriatul dintre cele două țări”.

El a vorbit, de asemenea, despre “așteptări mari pentru discuțiile cu președintele chinez, menționând că acestea vor da un impuls și mai puternic relațiilor ruso-chineze, care sunt “piatra de temelie a stabilității regionale și globale și a unui model de cooperare a marilor puteri”, subliniind că “cele două țări cooperează strâns în afacerile internaționale și acționează “umăr la umăr”.

Președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, vizitează, în aceste zile, Rusia, la invitația

omologului său, pentru a discuta “probleme legate de dezvoltarea viitoare a parteneriatului global”, China oferindu-se să-și asume rolul de mediator în găsirea unei soluții la războiul din Ucraina.

China își va menține “poziția obiectivă și imparțială” în ceea ce privește problemele internaționale și regionale, inclusiv criza din Ucraina, a declarat, în ajunul vizitei, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, citat de CNN.

Xi Jinping s-a întâlnit cu omologul său rus de 39 de ori de la preluarea mandatului, cel mai recent în septembrie, la un summit din Asia Centrală.

La rândul său, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a spus în urmă cu câteva zile că “relațiile dintre Moscova și Beijing au devenit un pilon al stabilității globale și au atins un nivel fără precedent”.

Liderii occidentali sunt mai degrabă sceptici în ce privește calitățile de mediator ale președintelui chinez, invocând refuzul Beijingului de a recunoaște, pe de o parte, natura conflictului din Ucraina și, pe de altă parte, legăturile tot mai strânse cu Rusia.

Xi a discutat cu Putin de mai multe ori de la invazie - atât online, cât și personal, dar nu a avut nici măcar o singură convorbire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Cei doi lideri, care s-au întâlnit, până în prezent, de 39 de ori, și-au declarat o prietenie “fără limite” în februarie anul trecut, când președintele rus a vizitat Beijingul pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă.

Scepticismul privind găsirea unei soluții concreta pentru criza din Ucraina este cu atât mai accentuată cu cât și în actuala administrație Xi, China a refuzat să condamne invazia Rusiei - sau chiar să se refere la ea ca atare, dând vina pe NATO pentru provocarea și întreținerea conflictului.(surse documentare și foto - reseauinternational.net; french.almanar.com; edition.cnn.com.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu