PIERDEREA AUZULUI, TRATATĂ CU SOLUȚII PE BAZĂ DE SARE SAU DE ZAHĂR

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea California de Sud, citați de descopera.ro, susțin că au reușit nu numai să afle mecanismul prin care se produce pierderea de auz, ci și rezolvarea acestei probleme: injectarea în urechea medie a unei soluții pe bază de sare sau de zahăr.

„Este bine cunoscut faptul că expunerea la zgomote extrem de puternice (explozii, focuri de artificii sau chiar concerte) poate duce la pierderi permanente ale auzului, însă până acum nu se cunoștea mecanismul prin care se ajungea la acest deznodământ trist.

Pentru a dezvolta un tratament pentru pierderea auzului indusă de zgomot, am fost nevoiți să înțelegem mai întâi mecanismele acestei pierderi. În acest scop, am construit un instrument care utilizează optica miniaturală pentru a vizualiza interiorul cohleei, porțiunea auditivă a urechii interioare la șoareci expuși la un zgomot puternic, similar cu explozia unei bombe pe marginea drumului.

Astfel, am descoperit că două lucruri se întâmplă după expunerea la un zgomot puternic: celulele senzoriale aflate pe cilii vibratili (celulele care detectează sunetul și îl transformă în semnale neuronale) mor, iar urechea interioară se umple cu exces de lichid, ducând la moartea neuronilor.

Această acumulare de presiune generată de fluide în urechea internă este ceva ce se poate observa după un concert puternic, când urechile se simt ca și cum ar avea ceva în interior și sunt înfundate.

În studiul nostru, am putut vedea că această acumulare de fluid se corelează cu pierderea neuronilor. Atât neuronii, cât și celulele senzoriale de pe cilii vibratili joacă roluri importante în auz. Moartea celulelor senzoriale ale cililor vibratili duce la pierderea auzului. Dar, chiar dacă unele celule senzoriale rămân și încă mai funcționează, dacă nu sunt conectate la un neuron, atunci creierul nu va auzi sunetul.

Moartea celulelor senzoriale a avut loc imediat după expunerea la zgomot puternic și a fost ireversibilă. Cu toate acestea, afectarea neurologică a avut un debut întârziat, deschizând o fereastră de oportunitate pentru tratament.

Înmulțirea fluidului din urechea internă s-a produs în decurs de câteva ore după expunerea la zgomot puternic și a conținut concentrații mari de potasiu. Pentru a inversa efectele potasiului și pentru a reduce acumularea de lichide, soluții pe bază de sare și zaharuri au fost injectate în urechea medie, doar prin timpan, la trei ore după expunerea la zgomot. Tratamentul cu aceste soluții a prevenit 45 - 64% din pierderea de neuroni, ceea ce sugerează că poate oferi o modalitate de a păstra funcția auzului.

Lasă un comentariu