De la 1 iulie vor fi incluse servicii gratuite pentru pacienții neasigurați în Planul Național de Cancer

Distribuie pe:

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Valeria Herdea, la Târgu Mureș: De la 1 iulie vor fi incluse servicii gratuite pentru pacienții neasigurați în Planul Național de Cancer * Persoanele care nu cotizează la Sănătate vor avea aceleași drepturi ca și cele care cotizează

“Avem Planul Național de Cancer, în cadrul acestui plan s-au introdus servicii și pentru neasigurați, ceea ce este un mare fapt față de alte țări. Prin introducerea în acest plan național de cancer a acestui segment de populație, cel neasigurat, înseamnă că dânșii au acces la servicii de prevenție - asta înseamnă că depistez precoce -, la servicii de diagnostic și pot să acceseze și planul de tratament. Deci este un mare pas înainte. Banii vin de la bugetul de stat, aici e diferența. În Programul Național de Cancer există multe lucruri care intră acum, de la 1 iulie. Deci persoanele neasigurate, începând cu 1 iulie, vor avea acces la servicii de prevenție, diagnostic și tratament în cadrul Planului Național de Cancer, plată care va veni de la bugetul de stat. Se va deconta de la bugetul de stat în funcție de câți oameni se vor prezenta și la câți oameni se vor depista cazuri de cancer. Practic, acești pacienți neasigurați vor beneficia și de investigații”, a declarat dr. Valeria Herdea, citată de Agerpres.

Potrivit președintelui CNAS, un neasigurat care merge la medicul de familie este consultat și dacă în urma consultației se stabilește că s-ar putea să existe o suspiciune de boală neoplazică, de cancer, pacientul va fi trimis la investigații, la analize, după care va fi trimis la un specialist oncolog pentru investigații de specialitate, care îi va pune un diagnostic: “Se va face același parcurs ca la ceilalți pacienți, fiindcă e un drept constituțional într-o astfel de boală. Faptul că se asumă așa ceva este mare lucru din punctul meu de vedere. (...) Gândiți-vă că avem cancere de colon, cancere de esofag, avem cancere pulmonare, cancer de sân etc., e o mortalitate foarte înaltă, deci o astfel de măsură e foarte binevenită. Planul Național de Cancer este unul din dezideratele cele mai importante pe care eu, personal, le apăr în acest mandat, pentru că nu este normal să moară atâția oameni și atunci un astfel de plan, care e rodul muncii a foarte multor oameni, merită pus în aplicare și merită sprijinit. Avem 204.722 de pacienți cu cancer la 31 decembrie anul trecut și 2.700 sunt copii”.

Președintele CNAS a precizat că această alocare pentru pacienții neasigurați este prevăzută doar pentru Planul Național de Cancer și nu pentru toate tipurile de servicii medicale.

Reamintim că miercuri, 10 aprilie 2024, dr. Valeria Herdea, șefa CNAS, s-a aflat la Târgu Mureș, unde a participat la o întâlnire de lucru cu profesioniștii din sănătate, în cadrul căreia a declarat că se dorește semnarea unui nou contract începând cu data de 1 iulie 2024, care va avea o serie de modificări: “Anul acesta, contractul de la 1 iulie 2024 va aduce persoanele neasigurate și promisiunea Băncii Mondiale că vor fi plătite aceste servicii, vor avea aceleași drepturi ca și persoanele asigurate, în virtutea faptului că în Constituție scrie că suntem cu toții egali. Încercăm să schimbăm multe lucruri, dar este foarte greu. E un an dur, un an greu. E un an plin de încercări pe care îl știți, n-are sens să vă povestesc mai mult”.

Președintele CNAS a spus că deși cunoaște foarte bine sistemul, și de pe poziția de pacient, și de pe poziția de medic, există foarte multe probleme, însă se concentrează pe găsirea de soluții: “Haideți să vă spun cum stăm. Avem la acest moment 10.070 de medici aflați în contract, medici de familie aflați în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în asistența medicală de ambulatoriu 3.473 de contracte avem, în asistență de paraclinic 1.059, spitale civile 372, spitale private 342 (...). La capitolul în care lucrăm noi, cei mai mulți, prezența medicului de familie, arată așa: există 1.529 de locuri de medic de familie neocupate, 190 de localități fără puncte de lucru, fără medic de familie, deci total lipsit de asistență medicală - 1.043 de localități cu deficit din punct de vedere al prezenței medicului de familie. Cifrele sigur că pot continua și am să vă mai spun ceva. La acest moment am cerut 90 de miliarde de lei, am obținut 62 (miliarde, n.r.), la bunuri și servicii avem 44,5 miliarde, 30% la spital, 8% la medicina de familie, 6% la ambulator, 1% la stomatologie. Avem în cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate 17 programe curative. Programele de prevenție sunt la Ministerul Sănătății”.

Lasă un comentariu